Prolećni semestar i aktivnosti na Studijama budućnosti

Tokom prve polovine prolećnog semestra studenti i studentkinje imali su priliku da se upoznaju sa novim modulima – Upravljanje karijerom i Novi svet.

Modul Novi svet otvoren je predavanjem Vuka Jeremića, bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije i bivšeg predsednika Generalne skupštine UN. Bilo je reči o promenama u geopolitici, trenutnoj geopolitičkoj receciji, kao i aktuelnim krizama. Goran Pitić, redovni profesor i predsednik Saveta Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju, održao je predavanje pod nazivom „Đinđićeva vizija moderne Srbije“. Studenti su diskutovali o nasledstvu 90-tih, promenama koje su usledile 2000-tih godina, te rezultatima ovih promena. Slušajući predavanje Jovana Radakovića, studenti su se upoznali sa osnovama sajber bezbednosti, bezbednosnim pretnjama i alatima pomoću kojih se, kao pojedinci, možemo zaštititi. Profesorka Filozofskog fakulteta, Vanja Ković, održala je predavanje pod nazivom „Kako ljudski mozak radi – uvid/uvod u svet aktuelnih neuronaučnih otkrića“. Govoreći o kompleksnoj temi, studenti su dobili priliku da sagledaju rad ljudskog mozga iz različitih uglova, što je podstaklo značajnu diskusiju. Uroš Krčadinac, digitalni umetnik, doktor informatike, autor i edukator, održao je predavanje na kome je studentima predstavio projekat Bantustan: interaktivni atlas. Reč je o delu koje svedoči o putovanju autora kroz Afriku, prožeto je velikim brojem rukom crtanih mapa, te uz sve sadržaje koje pruža predstavlja primer jednog multidisciplinarnog (digitalnog-umetničkog-književnog) projekta.

Modul Upravljanje karijerom ima za cilj da studentima i studentkinjama omogući sticanje veština koje će ih pripremiti za tržište rada. Modul je otvoren predavanjem Marije Milosavljević, karijerne savetnice i menadžerke projekata u Beogradskoj otvorenoj školi. Razgovorom sa studentima, otvorena su pitanja karijernih planova, ciljeva i potrebnih veština. U tom duhu, proteklih nedelja, studenti su imali priliku da slušaju predavanja i učestvuju u radionicama i simulacijama koje su se bavile isanjem CV-ja i poslovnim intervjuom. Radionice su pripremile i realizovale Tamara Srećković i Milica Berić, koje su, zahvaljujući svom profesionalnom iskustvu u oblasti HR-a, pružile značajne uvide 31. generaciji studenata.