Polaznici 31. generacije Studija budućnosti na Zimskoj školi timskog rada

Studenti i studentkinje obrazovnog programa Studije budućnosti Beogradske otvorene škole imali su priliku da od 1. do 3. marta učestvuju na Zimskoj školi timskog rada na Gučevu, koja se godinama unazad organizuje u okviru Programa. Cilj Zimske škole jeste da omogući studentima da se upoznaju sa osnovnim principima timskog rada kroz različite radionice i simulacije. Ove aktivnosti obezbeđuju polaznicima razvijanje njihovih veština, ali i doprinose stvaranju i jačanju timskog duha.

Predavanje izvršnog direktora Beogradske otvorene škole, Milorada Bjeletića, uvelo je studente u ovu temu baveći se timskim i funkcionalnim ulogama. Istaknut je značaj koji svaki od članova ima za svoj tim, a test na kraju predavanja je pomogao studentima da steknu uvide u to koja uloga u timu im je najbliža, na osnovu njihovog tipa ličnosti.

Vladimir Pavićević, akademski savetnik na Programu, održao je radionicu pod nazivom Razvoj uspešnog tima, u okviru koje su studenti saznali koje osobine lidera su potrebne, kako bi tim funkcionisao na najbolji način. Polaznici su kroz igre i takmičenja imali priliku da primene naučeno, s obzirom na to da su kroz saradnju timski dolazili do željenog cilja.

Generalna direktorka Beogradske otvorene škole, Vesna Đukić, pripremila je i održala simulaciju Pregovaranje i donošenje odluka u timu. Učesnici su se suočili sa osetljivom temom i problemom koji je trebalo rešiti konsenzusom, uprkos različitim stavovima i ulogama koje su im dodeljene. Studenti su stekli uvid u to kako je najbolje voditi pregovore, koji će dovesti do optimalnog rešenja.

Pored radionica i simulacija koje su teorijski i praktično unapredile znanja studenata o timskom radu, timski duh ojačan je raznovrsnim slobodnim aktivnostima kroz koje su se studenti zbližili i bolje upoznali. Šetnje do Banje Koviljače i Crnog vrha, društvene igre, karaoke, kao i pab kviz podsticale su studente da se druže, ali i sarađuju.

Višednevno druženje, uživanje u slobodnom vremenu, kao i zanimljiv program povezali su studente i formirali jedan sjajan tim, koji će sa sigurnošću, ostvariti značajne rezultate.