Novembarske aktivnosti na programu Studije budućnosti

Vredno se nastavlja sa realizacijom nastave i predavanja na obrazovnom programu Studije budućnosti.

Na modulu Znanja za budućnost, novembar smo započeli predavanjem o izrazito bitnoj temi koja je i dalje aktuelna, a reč je o ukrajinsko-ruskom ratu. Predavanje je održala Jelica Kurjak, bivša ambasadorka Republike Srbije u Ruskoj Federaciji. Pokrenuta je diskusija o tome šta su uzroci ruske agresije na Ukrajinu, šta strane dobijaju, a šta gube, kako se međunarodna zajednica ponaša tokom sukoba, kao i kako sam sukob utiče na međunarodne odnose.

Dejan Šoškić, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu i bivši guverner Narodne banke Srbije, govorio je o osnovnim principima bankarstva i finansija. Bilo je reči o tome kako funkcionišu finansijsko tržište i kreditiranje, kao i o tome šta su i imaju li budućnost blokchain tehnologija i kripto valute.

Razgovor o značaju političkih karikatura za demokratiju, pokrenulo je predavanje vanredne profesorke na Fakultetu političkih nauka, Aleksandre Krstić. Studenti su imali priliku da vide različite karikature, kako američkih autora, tako i domaćih, i razmene svoja mišljenja o tome kako one utiču na percepciju javnog mnjenja, i koliki je njihov značaj.

Uzimajući u obzir značaj koji izbori u Sjedinjenim Američkim Državama imaju za čitav svet, ugostili smo i docente na Fakultetu političkih nauka, Stevana Nedeljkovića i Milana Krstića, koji su održali predavanje na temu „Strateški značaj američkih izbora 2024. godine za budućnost međunarodnih odnosa“. Na predavanju je razgovarano o međunarodnom kontekstu u kom se vodi kampanja za američke predsedničke izbore, ključnim kandidatima, kao i o uticaju spoljnopolitičkih tema na izbor predsednika.

Poslednje novembarsko predavanje na ovom modulu bilo je posvećeno potpuno drugačijoj temi – budućnosti IT industrije. Studenti su od Nikole Puzovića, koji radi u Microsoft razvojnom centru, iz prve ruke mogli da čuju kako funkcioniše IT zajednica u Srbiji. Predavanju se pridružila i Nataša Nikolov, alumnistkinja Programa i dugogodišnja mentorka.

Nastavljeno je sa aktivnostima i na modulu Veštine budućnosti. Pored stalnih radionica sa Vladimirom Pavićevićem, na kojima polaznici imaju priliku da usavršavaju svoj javni nastup, studenti su od Nikole Ristića mogli da nauče kako upravljati Instagram nalogom, odnosno kako je najbolje sebe predstaviti na društvenim mrežama. Aleksandar Miladinović, novinar i urednik srpskog servisa BBC-ja, je svojim predavanjem istakao značaj veštine medijskog nastupa. Studenti su dobili savete slušajući o tehnikama i odnosu prema kameri i publici, načinu kreiranja poruka i njihovom prenošenju, važnosti privlačenja pažnje sagovornika/javnosti i njenog zadržavanja.

Na psihološkim radionicama sa Janom Stojanović, studenti su se bavili stilovima rešavanja konflikata, kao i pitanjima samokriticizma i samosaosećanja.