Studenti 30. generacije Studija budućnosti na Zimskoj školi timskog rada

Polaznici programa „Studije budućnosti“ su i ove godine imali priliku da učestvuju na Zimskoj školi timskog rada koju tradicionalno organizuje Beogradska otvorena škola. Zimska škola je ovoga puta održana na planini Gučevo od 24. do 26. marta. Studenti programa su zajedno sa predavačima pokazali želju da unaprede veštine timskog rada, uče više o sebi i drugima i  rade na razvijanju karijernih sposobnosti. Uz dobro druženje i uživanje u lepotama zapadne Srbije, ovaj program će biti upamćen kao kolaž nezaboravnih iskustava koje će koristiti svakom studentu i podstaći ga na dalji rad na sebi.

Koje su te aktivnosti koje su obeležile ovaj program? Nesumnjivo, interaktivne radionice su jedan od najznačajnijih momenata Zimske škole. U sklopu radionica studenti su učestvovali na treninzima timskog rada i razvoju liderskih sposobnosti. Izvršni direktor Beogradske otvorene škole Milorad Bjeletić je održao prvo predavanje na ovu temu i upoznao studente sa pojmovima timskih i funkcionalnih uloga. Pored toga, polaznici su radili test o ulogama u timu i stekli znanja o tipu ličnosti kojem pripadaju. Akcenat je stavljen na važnost obavljanja svoje uloge u timu, odnosno stava da  tim najbolje funkcioniše ukoliko svaki član obavlja svoj deo posla.

Predavanje je održala i generalna direktorka Beogradske otvorene škole Vesna Đukić. Tokom radionice studenti su mogli da steknu znanja o značaju saradnje među različitim timovima. Dve grupe su odvojeno obavljale zadatak, ali je problem moguće rešiti jedino saradnjom i zajedničkim radom. Dobro igranje timske uloge se ponovo pokazalo kao značajan faktor koji doprinosi kolektivnom uspehu. Druga radionica Vesne Đukić je trebalo da podstakne učesnike da sklope dogovor oko najosetljivijih tema i da uprkos razlikama u mišljenju nađu način da postignu konsenzus. Studenti su naučili da poštuju međusobne razlike i da budu fleksibilni zarad opšteg kompromisa.

Dugogodišnji saradnik Beogradske otvorene škole, Vladimir Pavićević, održao je vežbu javnog nastupa. Radionica je trebalo da pripremi studente na situacije u javnom životu koje je teško predvideti. Bilo je potrebno učiniti sve u datom trenutku kako bi govornik umanjio efekte neprijatnosti i preusmerio događaje u svoju korist.

A u pauzama od radionica, studenti su imali priliku da se upoznaju sa prirodnim lepotama planine Gučevo. Planinarenje do Crnog vrha obeleženo je stazama kroz listopadnu šumu. Na vrhu se pruža veličanstveni pogled na Banju Koviljaču i reku Drinu u podnožju. O mnogobrojnim kulturno-istorijskim događajima vezanim za ovaj kraj studenti su slušali od predsednika Generalne skupštine Beogradske otvorene škole Marinka Vučinića - čuvenog Čika Buce. On je ukazao na važnost ovih događaja za kulturu sećanja i nacionalni identitet. Druženje uz pab kviz je postala tradicija aktuelne generacije studenata BOŠ-a. Česti susreti, okupljanja i vežbanje „malih sivih ćelija“ su postali omiljena zabava polaznika škole. Tri ekipe su imale priliku da testiraju svoje znanje iz 8 različitih oblasti i da uživaju u međusobnom nadmetanju. Kviz je na svoj način pokazao važnost timskog rada i samim tim postao još jedna neformalna radionica.

Pored obaveznih aktivnosti, studenti su imali prilike da uživaju u igrama koje su sami smišljali i da na svoj način organizuju slobodno vreme. Igranje stonog tenisa, šetnja po Banji Koviljači i druženje na čuvenoj klupici u dvorištu jesu stvari koje će svakako ostati upamćene među polaznicima. Ipak, igra koja je ostavila najjači utisak jeste igra „Mafije“ gde su studenti probali svoje glumačke sposobnosti. U igri su uživali svi, bez obzira na ulogu koja im je dodeljena i koristili svoje argumente da opravdaju vlastitu poziciju. Igra je nadmašila očekivanja svih i trajala je do duboko u noć. Ovo je bila prilika da se studenti bolje upoznaju i da steknu utisak zajedništva i međusobnog razumevanja.

Raznovrsan program ovogodišnje Zimske škole je imao isti cilj - ukazivanje na značaj timskog rada. Svaka aktivnost je na svoj način doprinela razvijanju timske svesti i dodatno povezala studente. Timski rad je ključ uspeha. Zvuči kao fraza? Ovaj program pokazuje da definitivno nije.