Prvi mesec na Studijama budućnosti 31. generacije

Prvi mesec na Studijama budućnosti protekao je u brojnim predavanjima i radionicama, na kojima su se studenti 31. generacije upoznali sa programom i susreli sa različitim temama o kojima se pokretala značajna diskusija.

Nakon Srđana Verbića i predavanja „Studije budućnosti, nauka i društvo“, koje se bavilo modelima predviđanja budućnosti, na modulu Znanja za budućnost ugostili smo profesorku psihologije na Filozofskom fakultetu, Tamaru Džamonju Ignjatović, koja je održala predavanje na temu „Društvo i pojedinac - ko je ovde bolestan?“. Studenti su diskutovali o društvenom kontekstu, kao i negativnim društvenim pojavama i problemima koji proizvode krize. Bilo je reči o implikacijama društvene situacije na mentalno zdravlje ljudi, kao i o tome šta možemo da uradimo na ličnom i na društvenom planu da ga očuvamo i unapredimo. Istoričar Vladimir Petrović je, uključivši se iz Bostona, na ovom modulu održao predavanje „Kratka istorija budućnosti“, sa fokusom na to kako je društvo kroz istoriju percipiralo i predviđalo budućnost - od proricanja i moltivi do analiza i predloga praktičnih politika.

Na modulu Veštine budućnosti, Dragana Ignjić, novinarka RTS-a i jedan od autora “Oko” magazina, održala je radionicu koja se bavila značajem televizije i bila usmerena na davanje saveta za javni televizijski nastup. Studenti su iz prve ruke mogli da čuju na šta treba da obrate pažnju prilikom televizijskog nastupa, kao i da dobiju preporuke za pripremu. Takođe, nakon svoje uvodne „Retoričke radionice“, Vladimir Pavićević je na ovom modulu sa studentima započeo „Radionice javnog nastupa“, na kojima će svako od studenata imati šansu da, nakon održanog kratkog govora, čuje povratne informacije i preporuke za napredak u svom govorništvu.

Psihologica Jana Stojanović održala je dve radionice od kojih je prva bila usmerena na emocije i razmišljanja studenata, dok je druga imala uži fokus na anksioznost. Pokrenuta je diskusija o tome šta su okidači anksioznosti, koja su to nezdrava uverenja koja nas u tim situacijama prate, kao i to koje posledice one mogu proizvesti. Završeno je preporukama kako sprečiti misli koje dovode do anksioznosti i kako se sa njima suočiti.