Otvoren poziv za dodelu donacija za javno zagovaranje

EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji raspisuje Poziv za dodelu donacija za javno zagovaranje i učešće građana, koji je namenjen organizacijama civilnog društva.

KO MOŽE DA SE PRIJAVI?
Podrška je namenjena organizacijama civilnog društva (OCD) koje su registrovane kao udruženja, fondacije ili zadužbine, u skladu sa važećim Zakonom o udruženjima ili Zakonom o zadužbinama i fondacijama. OCD mogu predlagati projekte samostalno (kao nosilac projekta) ili u partnerstvu (bilo kao nosilac projekta ili kao partner na projektu).
ŠTA PODRAZUMEVA JAVNO ZAGOVARANjE I UČEŠĆE GRAĐANA?
OCD mogu dobiti podršku za realizaciju aktivnosti kojima se osnažuje uloga civilnog društva kroz proces javnog zagovaranja, čime se doprinosi jačanju demokratskog društva i osnažuju kapaciteti organizacija civilnog društva, koje u realizaciji svojih aktivnosti aktivno uključuju građane.
Neophodno je da predložene aktivnosti budu usmerene na uključivanje građana i drugih zainteresovanih strana u proces unapređenja javnih politika i propisa, ili poboljšavanje praksi u kreiranju i spovođenju javnih politika i načina komunikacije javnih vlasti sa građanima, a u skladu sa vrednostima i ciljevima u procesu pristupanja Srbije EU.
 
ŠTA OBUHVATA PROGRAM DODELE DONACIJA ZA JAVNO ZAGOVARANjE I UČEŠĆE GRAĐANA?
Organizacije civilnog društva mogu da konkurišu za finansijsku podršku u vrednosti od 3.000 do 40.000 evra. Projekat može trajati najmanje šest, a najviše deset meseci (u zavisnosti od iznosa donacije za koju se konkuriše).
U okviru ovog poziva biće podržana najmanje 23 projekta organizacija civilnog društva u 2024. godini.
KAKO SE DOSTAVLjAJU PRIJAVE?
Prijava predloga projekata za donacije za javno zagovaranje i učešće građana se realizuje isključivo elektronskim putem preko onlajn formulara koji je dostupan OVDE uz dostavljanje sledeće dokumentacije, koju možete preuzeti na ovom linku.
VIŠE INFORMACIJA
Više informacija o Pozivu možete naći na sledećem linku.
Sve zainteresovane organizacije mogu dobiti dodatna pojašnjenja u vezi ovog poziva i procesa podnošenja predloga projekata elektronski putem i to slanjem imejla na adresu euresurscentar@bos.rs ili na broj telefona + 381 60 655 19 01.
Poziv za dodelu donacija za javno zagovaranje i učešće građana se realizuje u okviru projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi u partnerstvu s organizacijama civilnog društva: Novosadska novinarska škola, ENECA, Užički centar za prava deteta, Nova planska praksa, Sigurne staze, Mladi poljoprivrednici Srbije i međunarodnim partnerom, fondacijom Fridrih Ebert (Friedrich Ebert Stiftung). Projekat je podržan od strane Delegacije Evropske unije u Srbiji i biće realizovan u periodu od 2023. do 2026. godine.