16.01.2017.

Povodom predstavljanja Programa podrške civilnom društvu i medijima u oblasti evropskih integracija, a u okviru projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, Beogradska otvorena škola je održala četiri info sesije radi bližeg predstavljanja Poziva za podnošenje predloga projekata.

Pročitaj više
13.01.2017.

Otvorena obuka na temu „Asertivne komunikacije“ održana je 12. januara u prostorijama Beogradske otvorene škole. Obuci su prisustvovali predstavnici različitih kompanija koji su imali priliku da se upoznaju sa veštinama asertivnog komuniciranja i o upotrebi ovih veština u svakodnevnoj komunikaciji.

Pročitaj više
30.12.2016.

Izveštaj „Otvoreno o javnim politikama – Zakoni su javna stvar“, koji je izradila Beogradska otvorena škola (BOŠ), prikazuje analizu zakonodavne aktivnosti Vlade Srbije, u prvih 100 dana njenog rada, od 11. avgusta do 18. novembra 2016. U ovom Izveštaju posebno je predstavljeno u kojoj meri se javne rasprave, kao mehanizam učešća građana u kreiranju janvih politika, koriste u procesu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije.

Pročitaj više
27.12.2016.

Radionicom na Modulu Veštine za budućnost, na temu Networking i socijalna inteligencija, studentkinje i studenti XXIV generacije završili su jesenji semestar na Studijama budućnosti. Radionicu je održala generalna direktorka Beogradske otvorene škole, Vesna Đukić. Pored predavanja na ovom modulu, studentkinje i studenti su u jesenjem semestru imali prilike da slušaju predavanja i na Modulu Budućnost države i društva.

Jovana Gligorijević, iz Nedeljnika „Vreme“, otvorila je decembarske aktivnosti na programu, a sa njom su studentkinje i studenti razgovarali o vrlo važnoj temi današnjice, Online komunikacija i reputacija. Modul je nastavljen predavanjem Mihaila Gajića gde su studenti, kroz interaktivno predavanje, dobili savete i instrukcije kako da upravljaju ličnim finansijama.

Takođe u četvrtak, 8. decembra 2016. godine, studentkinje i studenti XXIV generacije prisustvovali su svečanoj dodeli diploma XXIII generaciji, koja je održana u Muzeju istorije Jugoslavije. Ovom prilikom svečano je predstavljena i nova, XXIV generacija studentkinja i studenata.

Sa Mišom Đurkovićem, direktorom Instituta za evropske studije, studentkinje i studenti su razgovarali o Mehanizmu vladavine korporacije i budućnosti demokratije. Odmah naredne nedelje, studentkinje i studenti su razgovarali o temama o kojima do sada nisu imali prilike da slušaju na programu. Usledilo je predavanje prof. dr Predraga Mitrovića, kardiologa u Urgentnom centru i Klinici za kardiologiju Kliničkog centra Srbije i profesora na Medicinskom fakultetu, na temu Kako muzika može uticati na kvalitet života i rada.

Specijalno predavanje, u sklopu decembarskih aktivnosti, bilo je rezervisano za Pecu Popovića, na temu Pronalasci i događaji koji su promenili svet muzike.

Predavanje na kome su studenti bili posebno aktivni bilo je Naličje globalizacije i modernizacije: slike i stereotipi o Podsaharskoj Africi, o kojoj su razgovarali sa Zoranom Ćirjakovićem. Ovim predavanjem zatvoren je modul Budućnost države i društva u jesenjem semestru.
Nezaobilaznim novodišnjim druženjem, razmenom poklona tajnim prijateljima i kićenjem jelke, nakon poslednje radionice na modulu Veštine za budućnost, svečano je završen jesenji semestar na programu.

Studenti imaju mali predah i pauzu za Novogodišnje i Božićne praznike, a prve aktivnosti ih očekuju već polovinom januara 2017. godine.

Fotografije jesenjeg semestra, kao i sve dodatne aktivnosti kojima su prisustvovali naši polaznici, možete videti u našoj galeriji.

22.12.2016.

Prednovogodišnje predstavljanje programa stipendija Centralno-evropskog univerziteta (CEU) održaće se u sredu, 28. decembra 2016. godine od 17:30 časova u prostorijama Beogradske otvorene škole. Ideja ovog druženja je da zainteresovanim studentima približimo mogućnost studiranja na Centralno-evropskom univerzitetu u Budimpešti, da ih upoznamo sa postojećim master i doktorskim programima, kao i sa dostupnim stipendijama.

Pročitaj više
22.12.2016.

U subotu, 17. decembra, Beogradska otvorena škola je dobila priznanje od Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) kao zahvalnost za posvećenost i podršku u razvoju RNIDS-a tokom proteklih 10 godina. Na svečanosti koju je organizovao RNIDS povodom 10 godina postojanja i rada ove organizacije, u ime Beogradske otvorene škole priznanje je primila Vesna Đukić, generalna direktorka.

Pročitaj više
22.12.2016.
Od ovog broja nova kolumna „(N)ever Closer Union“. Piše Dejan Anastasijević, novinar nedeljnika „Vreme”.

Tema broja je „Izveštaj Evropske komisije za 2016“.

U fokusu ovog broja je samit Okvirne konvencije UN o promeni klime, održan u Marakešu.

Biltenu možete pristupiti OVDE, dok prethodne brojeve možete pogledati putem linka.

19.12.2016.

 

U okviru projekta “PRAKSAM II – Uvođenje mladih u svet rada kroz radne prakse” 16. decembra u prostorijama Beogradske otvorene škole održan je jednodnevni trening za praktikante kompanija uključenih u projekat. Cilj treninga bio osnaživanje praktikanata za izazove koji ih čekaju tokom prakse i karijere, kao i dobijanje seta uputstava, saveta i pravila koja se tiču upravljanja karijerom, komunikacije, timskog rada i radne etike.

Na treningu učesnici su imali prilike da se upoznaju sa pojmom upravljanja karijerom, elementima timskog rada i upravljanja vremenom, kroz radionice praktikanti su se upoznali sa načelima davanja povratne informacije i poslovne komunikacije. U poslednjoj sesiji učesnici su imali priliku da se upoznaju sa konceptom radne etike.

Trening su vodili članovi tima Programa za unapređenje zapošljivosti Beogradske otvorene škole: Jelena Manić Radoičić, Bojan Velev, Bojana Jevtović i Aleksandra Đurović.

Projekat “PRAKSAM II – Uvođenje mladih u svet rada kroz radne prakse” sprovodi Beogradska otvorena škola u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham) , uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta.

19.12.2016.

U okviru projekta “PRAKSAM – Uvođenje mladih u svet rada kroz radne prakse” 13. decembra u prostorijama Privredne komore Srbije održan je jednodnevni trening za predstavnike privrednih društava uključenih u projekat, kojima je delegirana uloga mentora na projektu. Cilj treninga bio je razmena dosadašnjih iskustva mentora sa ovakvim programima, kao i dobijanje seta uputstava, saveta i pravila koja se tiču mentorskog procesa i odgovornosti i stilova rukovođenja.

Na treningu učesnici su imali prilike da se upoznaju sa konceptom mentorstva i mentorskim procesom, elementima odnosa mentor-praktikant, kreiranjem opisa dužnosti praktikanata i procenom njihovih kompetenci, kao i mentorskim stilovima i kreiranjem akcionog plana, što kasnije mogu da primene sa novozaposlenima u svojim kompanijama. Trening su vodile Jelena Manić Radoičić, programska menadžerka Programa za unapređenje zapošljivosti i Milica Paskulov, HR konsultant i licencirani trener sa višegodišnjim iskustvom saradnje sa preko 100 kompanija.

Projekat “PRAKSAM – Uvođenje mladih u svet rada kroz radne prakse” sprovodi Beogradska otvorena škola u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham) , uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta

16.12.2016.

Studentima Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu predstavljena je mogućnost nastavka školovanja na nekom od master ili doktorskih programa na Centralno-evropskom univerzitetu (CEU) u Budimpešti. Prezentacija je održana u sredu 14. decembra 2016. godine na Fakultetu političkih nauka i tom prilikom studenti su mogli da čuju informacije u vezi sa dostupnim programima, procesom prijave i dostupnim stipendijama za školovanje na CEU-u.

Pročitaj više
15.12.2016.

U sredu, 14. decembra 2016. godine, Beogradska otvorena škola (BOŠ) je dobila nagradu „The Sample Of Leadership Excellence“ za 2016. godinu, od strane Srpske asocijacije menadžera (SAM). Beogradska otvorena škola je nagrađena za svoj jednogodišnji multidisciplinarni obrazovni program „Studije budućnosti“, u kategoriji za promociju i liderstvo među mladima.

Pročitaj više
15.12.2016.

Regionalni projekat “Mind the Gap: Unapređenje uticaja Alumni mreže Fondacije za otvoreno društvo na javne politike u regionu Zapadnog Balkana“ otpočeo je sastankom akademskih savetnika iz savetodavnih obrazovnih centara iz regiona Zapadnog Balkana, koji je održan u okviru regionalne konferencije „Move.Link.Engage: New models of governance in Western Balkans“.

Pročitaj više
13.12.2016.

U četvrtak, 8. decembra 2016. godine, u okviru konferencije Move.Link.Engage, održana je svečana dodela diploma studentkinjama i studentima XXIII generacije obrazovnog programa „Studije budućnosti“ Beogradske otvorene škole. Ove godine svečanost dodele diploma održana je u Muzeju istorije Jugoslavije.

Pročitaj više
Move_Link_Engage_2016_Debate
13.12.2016.

Regionalna konferencija „Move.Link.Engage – New Modes of Governance in the Western Balakns“ održana je 8. i 9. decembra u Beogradu.

Beogradska otvorena škola okupila je predstavnike organizacija civilnog društva iz regiona Zapadnog Balkana u traganju za odgovorima na pitanja: 
kako sačuvati transformativnu moć procesa evropskih integracija od slabljenja demokratije i naleta novog autoritarizma u državama Zapadnog Balkana?
Kako javne politike iz ruku pojedinaca vratiti u institucije?
Da li organizacije civilnog društva treba da preuzmu novu ulogu u procesu evropskih integracija i, iz pozicije partnera nesolidnim političkim elitama, ponovo postanu lideri i ključni delatnici u procesu usvajanja evropskih vrednosti?

Pročitaj više
12.12.2016.

Beogradska otvorena škola (BOŠ) predstaviće studentima Fakulteta političkih nauka u Beogradu mogućnosti za nastavak školovanja na Centralno-evropskom univerzitetu (CEU) u Budimpešti. Prezentacija će se održati u sredu 14. decembra od 16h u slušaonici 1 na Fakultetu političkih nauka. Zainteresovani studenti moći će da čuju više o dostupnim master i doktorskim programima, procesu prijave na CEU, kao i o mogućnostima za dobijanje stipendije.

Pročitaj više
08.12.2016.

U utorak, 6. decembra 2016. nacionalni centar Euroguidance mreže, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom prosvete i sporta, po četvrti put je organizovao nacionalnu Euroguidance konferenciju ,,Karijerno vođenje i savetovanje u Republici Srbiji“. Ovom prilikom su dodeljene nagrade i priznanja u okviru prvog Nacionalnog Euroguidance takmičenja primera dobrih praksi u oblasti karijernog vođenja i savetovanja.

Pročitaj više
02.12.2016.

Novembar na programu "Studije budućnosti" studenti i studentkinje XXIV generacije započeli su aktivnom diskusijom i predavanjem profesora Ivana Milenkovića na temu Odsustvo kritičkog mišljenja. Ovim predavanjem započela je novembarska nastava na modulu Budućnost države i društva.

Pročitaj više
30.11.2016.
U utorak, 29. novembra, 2016. godine, polaznici obrazovnog programa PolitiKAS prisustvovali su poslednjem predavanju u jesenjem semestru, akademske 2016/2017. godine. Ovim predavanjem završena je nastava na oba Modula u jesenjem semestru - Politika I i Evropske integracije.
Pročitaj više
25.11.2016.

Četvrtu godinu za redom Beogradska otvorena škola je organizovala stručni skup „Nacionalna godišnja konferencija o karijernom vođenju i savetovanju“ koja je akreditovana od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Konferencija je organizovana 23. novembra 2016. godine u prostorijama Hotela Palas i okupila je preko 100 nastavnika iz cele Srbije.

Cilj „Nacionalne godišnje konferencije o karijernom vođenju  i savetovanju“ bio je da predstavnicima srednjih škola pruži konkretne savete i mehanizme kako da unaprede svoje usluge karijernog vođenja i savetovanja. Na konferenciji su bili  predstavljeni primeri dobre prakse iz cele Srbije koji jesu motor promena u svetu obrazovanja.

Pročitaj više
24.11.2016.

Beogradska otvorena škola (BOŠ) je u periodu od 17. do 19. novembra u Kaštelu Ečka organizovala četvrti po redu Share&Envision događaj na temu Sharpening Leadership Skills.

Pročitaj više
Najave