Zelene škole za zapošljivost mladih

Projekat „Zelene škole za zapošljivost mladih“, sprovodi Beogradska otvorena škola u saradnji sa Nacionalnim omladinskim savetom Makedonije ( Severna Makedonija)Bonevet (Kosovo),  Reset – Centar za održivu energetsku tranziciju (Sarajevo).

Projekat ima za cilj da  doprinese informisanju  nastavnika, roditelja i učenika u školama o značaju klimatskoj pravdi, učešću u energetskoj politici i demokratizaciji; da da doprinos  samoodrživosti škola kroz unapređivanje kapaciteta za prikupljanje sredstava (fandrejzing) i zagovaranje i da pruži mentorsku podršku školama za aktivno učešće u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou.

Projekat će ukupno podržati dvadest jednu školu, a kada je reč o Srbiji, aktivnosti će se sprovoditi na teritoriji Valjeva u šest osnovnih škola:

 Glavne aktivnosti na projektu obuhvataju:

  • Promotivnu kampanju sa ciljem informisanja šire javnosti i predstavljanja ključnih rezultata projekta;
  • U okviru projekta će se održati trening o pisanju projekata koji će uključivati osnaživanje škola da se uključe u projekte, da samoinicijativno šire saradnje i budu aktivni ne samo u projektnoj nastavi već i u projektima sličnim Beogradskoj otvorenoij školi. Trening bi uključivao (osoblje, direktore, nastavnike, učenike i članove roditeljskog odbora).
  • Izrada regionalnih priručnika: priručnici će pokrivati teme obuka, pružati alate i metode, sa primerima iz prakse, kao i preporuke „kako da“ koje mogu pomoći školama da razviju male projekte, sprovedu aktivnosti prikupljanja sredstava ili da se zalažu za energetsku nezavisnost svoje škole;
  • Šest foruma zajednice : u svakoj školi, gde će svi korisnici imati jednako pravo da učestvuju, odrede prioritete i odluče gde će biti dodeljena ušteđena sredstva za električnu energiju.

Sve navedene aktivnosti realizovaće projektni tim Beogradske otvorene škole, uz podršku trenera i stručnjaka koji će pružiti mentorstvo svim korisnicima uključenim u projekat.

Projekat se realizuje od 1. avgusta 2023. do 31. jula 2024.