PolitiKAS: O Srbiji i EU sa rumunskom ambasadorkom

U utorak, 16. aprila 2019. godine, u prostorijama Beogradske otvorene škole, polaznici jubilarne X generacije obrazovnog programa PolitiKAS imali su priliku da upoznaju, Nj.E. Oanu Kristinu Popu ambasadorku Rumunije. Ambasadorka je zajedno sa Vladimirom Međakom, potpredsednikom Evropskog pokreta u Srbiji, imala priliku da polaznicima uputi savete i naučeno iz evropskog puta Rumunije.

Tema predavanja bila je Srbija i EU: gde smo sada?, a samo predavanje moderirano je od strane Jelene Babić, programske menadžerke BOŠ-a i voditeljke jednog od modula na programu.

Vladimir Međak je polaznike upoznao sa pravnim, političkim i ekonomskim obavezama koja Srbija mora da ispuni kako bi postala ravnopravna članica EU. Bilo je reči i o poglavljima koja su do sada otvorena, poglavljima koja tek treba otvoriti i sprecifičnostima poglavlja 35. 

Ambasadorka Popa je sa polaznicima podelila iskustvo Rumunije tokom njenog puta ka EU i naglasila značaj i važnost poštovanja uslova koja poglavalja postavljaju. Prema njenim rečima, ispunjavanje tih uslova omogućiće Srbiji da u EU uđe stabilnija i spremnija za sve ekonomske i političke izazove koje ona nosi. Polaznicima svu svoju zainteresovanost iskazali brojnim pitanjima i komentarima na trenutno predsedavanje Rumunije na čijoj šestomesečnoj agendi EU integracije Zapadnog Balkana zauzimaju značajno mesto.

Pred polaznicima je još jedan blok predavanja koji će završetak semestra zaokružiti temama o evroskepticizmu i zaštiti podataka o ličnosti. Nakon toga im sledi manja pauza i priprema pred svečanu dodelu sertifikata i specijalno predavanje po njihovom izboru.

Beogradska otvorena škola
Bulevar oslobođenja 177
11000 Beograd
© 2016 Beogradska otvorena škola | Politika privatnosti