PolitiKAS: O specifičnostima nemačkog političkog sistema

Jubilarna X generacija obrazovnog programa „PolitiKAS“ je u utorak 12.3.2019. godine u prostorijama Beogradske otvorene škole imala priliku da sazna zanimljive činjenice o specifičnostima nemačkog političkog sistema. O ovoj temi su imali prilike da razgovaraju sa Matiasom Šikorskim diplomatom nemačke ambasade u Srbiji.

Gospodina Matiasa je polaznicima predstavila Gordana Pilipović, projektna koordinatorka KAS-a i time označila početak predavanja o nemačkom političkom sistemu.

Gospodin Matias Šikorski  je polaznike upoznao sa osnovama nemačkog političkog sistema. Kroz istorijske i aktuelne primere govorio im je o odnosima dvodomog parlamenta, uloge predsednika i kancelara i generalno odnosima političkih institucija i načinom njihovog funkcionisanja. Deo predavanja koji je posebno bio interesantan studentima jeste priča o Osnovnom zakonu i načinu na koji reguliše ljudska prava i odnose među federalnim jedinicama. Kako je gospodin Šikorski deo diplomatskog kora svoje zemlje u Srbiji, neizostavni deo bila su i pitanja o odnosima dve zemlje i mogućnostima još dublje saradnje.

Za polaznike jubilarne generacije ovo predavanje poslužiće kao odličan uvod za predavanja koja su tek pred njima a tiču se regionalnih politika, diplomatije, zaštite ljudskih i manjinskih prava…

Do kraja nastavnog dela programa ostalo je još dvanaest predavanja koja će pokrivati najrazličitije teme iz oblasti evropskih integracija i politika koje oblikuju naše društvo. Pri samom kraju, polaznici će semestar zaokružiti pisanjem eseja koji će se ticati tema o kojima su imali prilike da slušaju u prolećnom semestru.

Beogradska otvorena škola
Bulevar oslobođenja 177
11000 Beograd
© 2016 Beogradska otvorena škola | Politika privatnosti