PolitiKAS: Završna predavanja na temu odnosa Srbije i EU, ali i odliva mozgova

U utorak 23. juna, održan je i poslednji blok predavanja u okviru ovogodišnjeg obrazovnog programa PolitiKAS na modulima Evopske integracije i Politika II.

Gošća na prvom predavanju u okviru modula Evropske integracije bila je Dorothea Gieselmann, zamenica ambasadora ambasade Savezne Republike Nemačke koja je govorila na temu odnosa Srbija i EU: Gde smo sada? Gospođa Gieselmann je govorila o značaju sprovođenja reformi kao determinante od koje zavsi brzina napretka na putu Srbije ka EU. Govornica se dotakla i budućeg nemačkog predsedavanja Savetom EU koje dolazi u trenucima velikih izazova sa kojima se EU suočava i paketu mera pripremljenih u svrhu oporavka država EU, ali i država kandidata za članstvo i suseda EU. Polaznici su potom imali priliku da postave pitanja koja su se ticala iskustva drugih država, sada članica EU, ali i značaja regionalne saradnje za države Zapadnog Balkana u kontekstu Berlinskog procesa.

U okviru modula Politika II na temu Odliv mozgova: Najbitnije migrantsko pitanje govorio je Aleksandar Jakovljević član koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za praćenje ekonomskih migracija. Predavač je govorio o odlivu mozgova kao pre svega ekonomskom pitanju koje kao takvo ima velike implikacije na srpsku ekonomiju. Polaznici su imali priliku da čuju i koji su to programi i mere koje Vlada preduzima u cilju obezbeđivanja uslova da mladi ostanu da se školuju, žive, rade i osnuju porodicu u Srbiji.

Nakon ovih predavanja sledi manja pauza i priprema pred dodelu sertifikata i specijalno predavanje. Specijalno predavanje će biti održano 7. jula i govoriće Marko Veković na temu Religije i demokratije, kao predavač koji je i čije je predavanje bilo najbolje ocenjeno u toku celokupnog programa.

Beogradska otvorena škola
Bulevar oslobođenja 177
11000 Beograd