PolitiKAS: O međunarodnim odnosima i bezbednosnoj politici EU u online prostoru

Realizacija predavanja u okviru obrazovnog programa PolitiKAS se nastavila u online prostoru. Polaznici XI generacije su 12. maja imali priliku da prisustvuju prvom online predavanju, a predavanja će se realizovati narednih sedam nedelja svakog utorka od 17:30 do 20:45h.

Polaznicima je dobrodošlicu na ovaj inovativni vid predavanja poželeo direktor Fondacije Konrad Adenauer Srbija, g. Norbert Beckmann- Dierkes, koji je tom prilikom poručio da KAS i kroz ovaj obrazovni program nastoji da podrži diskusiju, otvorenu komunikaciju i demokratiju u celini te da na ovaj način svi zajedno radimo na ostvarivanju demokratskih vrednosti.

U nastavku, polaznicima je predavanje održao Dragan Živojinović, sa Fakulteta poltitičkih nauka. Tema ovog predavanja je bila Stari i novi izvori moći – osnove međunarodnih odnosa i diplomatije. Na ovom predavanju studenti su imali priliku da se upoznaju sa osnovnim konceptima i teorijama u međunarodnim odnosima, o različitim vrstama moći kojima države raspolažu, međunarodnim odnosima u vreme krize izazvane virusom korona (Covid-19), kao i o spoljnoj politici Srbije.

Bezbednosna politika EU – raskorak između individualne odgovornosti i globalne bezbednosti, bila je tema drugog predavanja koje je održao Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Polaznici su tokom diskusije imali priliku da nauče nešto više o Evropskoj bezbednosnoj arhitekturi, o mestu Srbije u evropskim bezbednosnim okvirima, ali i o najvećim izazovima sa kojima se Srbija suočava na putu evropskih integracija, a koji se tiču poglavlja 24 i 25. 

Novosti o realizaciji programa PolitiKAS možete pratiti na našem sajtu.

Beogradska otvorena škola
Bulevar oslobođenja 177
11000 Beograd