PolitiKAS: O nemačkim izborima iz prve ruke

Polaznici obrazovnog programa „PolitiKAS“ su u utorak 17.10.2017. u prostorijama Beogradske otvorene škole imali priliku da slušaju zanimljivo predavanje gospodina Karstena Buchholza o nemačkom izbornom sistemu.

Gost na predavanju je bila gospođa Gordana Pilipović, projektna koordinatorka KAS-a, kao i izvršni direktor BOŠ-a Milorad Bjeletić koji je pozdravio polaznike i dao uvodnu reč.

Gospodin Karsten Buchholz je polaznike upoznao sa osnovama nemačkog izbornog sistema kao i kratkom parlamentarnom istorijom. Neizostavna tema su bili nedavni parlamentarni izbori i upravo ova tema je pokrenula najviše pitanja i samo predavanje učinila vrlo zanimljivim. Bilo je reči i o političkim partijama, njihovim profilima, političkim agendama i koalicionim strategijama. Polaznici su imali prilike i da iz prve ruke čuju koja su to pitanja ali i problemi o kojima se trenutno pregovara u „Jamajka koaliciji“.

Gospodin Karsten Buchholz je poslanički saradnik i član odbora Bundestaga koji se bavi pitanjima Evropske Unije, pa je tako aktuelna tema izbora povezana sa evropskim pitanjima i implikacijama koje će na njih imati.

Ovako završeno predavanje predstavljalo je odličan šlagvort za predavanje o bezbednosnim pitanjima sa kojima se suočava Evropa i institucionalnim mehanizmima pomoću kojih se bezbednosna politika realizuje, a studenti su o svemu tome razgovarali sa direktorkom Beogradskog bezbednosnog centra Sonjom Stojanović Gajić.

Beogradska otvorena škola
Bulevar oslobođenja 177
11000 Beograd