Zemlje Zapadnog Balkana podržale usklađivanje energetskih i klimatskih planova sa Evropskom unijom

Dan nakon što je Komisija Evropske unije (EU) objavila svoju dugoročnu Klimatsku strategiju, sa ciljem dostizanja neto nultih emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine, i neposredno pred početak 24. po redu klimatskih pregovora pod okriljem UNFCCC u Poljskoj, ministri zemalja zapadnog Balkana, članica Energetske zajednice, su tokom sastanka Veća Ministara Energetske zajednice usvojili dokument o ciljevima za 2030. godinu.

Detaljnije

Energetski menadžment u Srbiji: Kako obezbediti održivost?

Najbolji pokazatelj da u Srbiji nešto ne štima jeste činjenica da su šampioni energetske efikasnosti postali – nekadašnji šampioni. Naime, oni koji su započeli sa sprovođenjem projekata energetske efikasnosti, i pre nego što je ovo pitanje zakonski regulisano kao obaveza većih gradova i opština, danas više nisu na svojim radnim mestima.

Detaljnije

Mladi i zeleni: predstavljanje publikacije

U četvrtak, 29. novembra u prostorijama Beogradske otvorene škole, održana je prezentacija publikacije za mlade „Mladi i zeleni“. Članovi i članice redakcije portala Beogradske otvorene škole za mlade - Mingl su kreirali medijske sadržaje na teme zaštite životne sredine sa ciljem povećanja svesti mladih o značaju ove teme. 

Detaljnije

Klima, klima, e pa šta je?

Istraživanja pokazuju da će se do kraja veka temperatura u regionu podići za 2‒3°C, čak i ako se globalne emisije stabilizuju. U slučaju nastavka rasta globalnih emisija, region će se zagrejati i do 5°C do 2100. godine. Kako se većina ekonomija zemalja Zapadnog Balkana oslanja na privredne grane koje zavise od klimatskih uslova, poput poljoprivrede, šumarstva, turizma, proizvodnje energije, ove prognoze su alarmantne. 

Detaljnije

Zašto nam treba pravedna energetska tranzicija?

Neophodan je prelaz iz sistema u kome se za proizvodnju energije dominantno koriste neobnovljivi izvori (fosilna goriva) u sistem koji je zasnovan na korišćenju obnovljivih izvora energije. Ali sem ekoloških i energetskih, nužno je uključiti i socijalne aspekte pri planiranju energetske politike koja bi bila dugoročno održiva.

Detaljnije

Vesti

Sve vesti

Transformator

Evropa za poneti

Evropa za poneti

Progovori o pregovorima

Progovori o pregovorima

Bilten

PRIJAVITE SE DA REDOVNO DOBIJATE NEWSLETTER
Energija klima i životna sredina

Prijavi se

Beogradska otvorena škola doprinosi odgovornoj politici životne sredine koja je zasnovana na građanskom učešću u procesu donošenja odluka i partnerstvu civilnog društva i javnih institucija.