Koliko je klimavo naše znanje o klimatskim promenama?

U okviru projekta „Klimatske promene i zaštićena područja“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi u saradnji sa Svetskom organizacijom za prirodu – WWF Srbija, 5. jula 2019. godine održana je radionica na temu „Klimatske promene, biodiverzitet i zaštićena područja“. Radionici je prisustvovalo 15 eksperata u oblasti biologije, šumarstva i klimatskih promena – svi saglasni da je ovo izazovna tema i da je multidisciplinaran pristup jedino rešenje. Cilj projekta jeste analiza  da li su i na koji način zaštićena područja prepoznala klimatske promene i ugradila ovu temu u planove upravljanja.

DETALJNIJE

Bolja strana Evrope: Kuda nas nosi zeleni talas

Jasno je da bez Zelenih neće biti stabilne proevropske većine u Evropskom parlamentu. Istaknuti političari među Zelenima istakli su da su za njih, u tom predstojećem formiranju većine, ključne sledeće teme: konkretne mere u pogledu borbe protiv klimatskih promena, investicije i socijalne kohezije, kao i apsolutna posvećenost unapređenju ljudskih prava, posebno u državama u kojima su ona ugrožena.

DETALJNIJE

Građani i sindikati kao nosioci promena i aktivni učesnici u energetskoj tranziciji

Poslednji vikend juna, tim Beogradske otvorene škole u programskoj oblasti Energija, klima i životna sredina proveo je radno u Sremskim Karlovcima, u društvu građana i predstavnika sindikata rudarskog basena Kolubara, razgovarajući o važnim pitanjima kao što su kvalitet vazduha i pravedna energetska tranzicija.

DETALJNIJE

Poglavlje 15: Kaskanje ka čistijoj energiji

Ovo je četvrti po redu Izveštaj Evropske komisije u kome je Srbija u oblasti energetike ocenjena sa umerenim stepenom pripremljenosti za članstvo u EU. Što bi rekli, dobar, tri. Iako bi mnogi kazali da je trojka pristojna ocena, razmatranje nekoliko ključnih tema nikako ne idu u prilog tom optimizmu. U trenutku usvajanja Zakona o energetici (2014), Srbija je bila među najboljim đacima kao prva Ugovorna strana Energetske zajednice koja je usvojila odredbe Trećeg energetskog paketa EU, tada aktuelne standarde EU u oblasti energetike. Šta se desilo s dobrim učenikom u međuvremenu?

DETALJNIJE

Prigrliti dekarbonizovanu budućnost u državama Energetske zajednice – san ili realnost?

Treći po redu, Forum održivosti (Sustainability Forum) Energetske zajednice pod nazivom „Prigrliti dekarbonizovanu budućnost (Embracing a Decarbonized Future)“, održan je u Beču 27. juna 2019. godine. Na Forumu je i ove godine učestvovao tim Beogradske otvorene škole u programskoj oblasti Energija, klima i životna sredina. 

Detaljnije

Izveštaj Evropske komisije i poglavlje 27: Napredak neizvestan, zastoj izvestan

Poplave u Kraljevu, pomor pčela u Kikindi, voda s dodatkom arsena u Zrenjaninu, Dunav koji još uvek velikodušno prihvata svu neprerađenu kanalizacionu vodu Beograda, novembarski vazduh – sve će nam to reći da je zaštite životne sredine u Srbiji od ključne važnosti. Koliko smo toga svesni?

DETALJNIJE

Vesti

Sve vesti

Transformator

Evropa za poneti

Evropa za poneti

Progovori o pregovorima

Progovori o pregovorima

Bilten

PRIJAVITE SE DA REDOVNO DOBIJATE NEWSLETTER
Energija klima i životna sredina

Prijavi se

Beogradska otvorena škola doprinosi odgovornoj politici životne sredine koja je zasnovana na građanskom učešću u procesu donošenja odluka i partnerstvu civilnog društva i javnih institucija.