Kvalitet vazduha, otvoreni podaci i javne politike - Šta možemo da uradimo?

U sredu, 15. januara 2020. godine Beogradska otvorena škola zajedno sa IoT kompanijom AllThingsTalk i Internet društvom Srbije predstavila je rezultate projekta „Vidljivi podaci za nevidljivi vazduh“ u Impact Hub-u. Ovaj projekat je baziran na principu građanske nauke kroz koju se širi značaj i poboljšava informisanost građana o važnosti teme zagađenja vazduha. Projekat je imao za cilj da, kroz primenu principa otvorenih podataka, doprinese boljem kvalitetu i dostupnosti podataka o kvalitetu vazduha u Srbiji. 

DETALJNIJE

EKŽurnal - Decembar 2019.

Nadamo se da ćete 2019. godinu pamtiti po dobru. Mi ćemo je pamtiti po tome da je američki magazin Tajm za ličnost godine izabrao šesnaestogodišnju Šveđanku Gretu Tumberg, aktivistkinju koja je postala sinonim za borbu protiv klimatskih promena, i po tome da je Kolinsov rečnik za reč godine prepoznao pojam - klimatski protesti. Zbog ovih, ali i drugih događaja koji nas očekuju ako se ne posvetimo ublažavanju i prilagođavanju na klimatske promene, poslednji broj EKŽurnala u 2019. godini posvećujemo upravo ovim temama.

DETALJNIJE

Klimatska akcija zarad budućih generacija

Priča o klimatskim promenama slična je uvodnom monologu iz kultnog francuskog filma Mržnja (La Haine). To je priča o čoveku koji pada sa zgrade od pedeset spratova. Dok pada, lik sebi ponavlja da bi se utešio: za sada je sve u redu, za sada je sve u redu, za sada je sve u redu.”

Pročitajte tekst o cilju održivog razvoja broj 13.

DETALJNIJE

Evropski zeleni sporazum: O planovima i nedostatku ambicije

Kritike na račun Zelenog sporazuma kažu da je predloženo povećanje ciljeva za smanjenje emisija štetnih gasova do 2030. godine nedovoljno, a rok za ostvarenje nula emisija do 2050. godine previše daleko da bi se bespovratan negativan uticaj klimatskih promena zaustavio, kao i da Komisija Ursule fon der Lajen i dalje ide u pravcu neodrživog rasta ekonomije EU.

DETALJNIJE

Vesti

Sve vesti

Transformator

Evropa za poneti

Evropa za poneti

Progovori o pregovorima

Progovori o pregovorima

Bilten

PRIJAVITE SE DA REDOVNO DOBIJATE
EKŽurnal

Prijavi se

Koncentracija PM čestica

Beograd - Masarikova ulica

Beogradska otvorena škola doprinosi odgovornoj politici u oblasti Energije, Klime i Životne sredine koja je zasnovana na građanskom učešću u procesu donošenja odluka i partnerstvu civilnog društva i javnih institucija.