Znanje na dohvat ruke

Verovatno ne biste mogli ni da zamislite da se u redovnim uslovima nastava u osnovnim i srednjim školama odvija preko televizije i interneta, da u nabavku možete samo do 17č, da uobičajen odlazak na posao zamenite nameštanjem laptopa u dnevnoj (ili spavaćoj) sobi.  Ipak, stanje u kojem se nalazimo dovelo je do toga da se promene dese naglo i da ubrzano promenimo naše navike i ponašanja. Online nastava, ipak, nije nešto tako novo.

DETALJNIJE

O kvalitetu vazduha za vreme vanrednog stanja: Podaci koji (ne) iznenađuju

Na koji se način promena intenziteta saobraćaja u vanrednom stanju odrazila na kvalitet vazduha? Podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazali su da je, u nedelji nakon uvođenja vanrednog stanja i zabrane kretanja stanovništva, u doba kada su automobili širom Srbije parkirani, zapravo zabeleženo povećano zagađenje vazduha u praktično svim sredinama u kojima se meri koncentracija PM10 i PM2,5 čestica.

DETALJNIJE

 

Vazduh gori, a Vlada se češlja

Radna grupa je građanima poručila da nema razloga za zabrinutost povodom trenutnog stanja, jer je koncentracija čestica blizu prosečnim vrednostima za ovo doba godine. Članovi Radne grupe tom prilikom su, slučajno ili namerno, zaboravili da napomenu da je prosečno prekomerno zagađen vazduh – i dalje prekomerno zagađen vazduh (...) Predsednik je svojim reakcijama mogao navesti i Radnu grupu, kao i sve građane, na pogrešan trag, utvrdivši da je „vazduh lošiji onoliko koliko nam je standard viši“. U ovome ga, u velikoj meri, demantuju upravo najrazvijenije zemlje Evrope.

DETALJNIJE

Gušenje u vazduhu ili kako će NERP hitno spasiti svet

Za koliko ljudi u Vašem bližem ili daljem okruženju ste čuli ili znate da su ove zime imali problema sa disanjem? Dok pokušavamo da pobrojimo sve osobe koje su završile na „pumpicama“, u domovima zdravlja i bolnicama, zatvorene u svojim kućama poslednjih meseci, imali smo priliku da čujemo da je Vlada Srbije kao prioritetnu meru za smanjenje zagađenja vazduha usvojila NERP ili Nacionalni plan za smanjenje emisija (National Emission Reduction Plan). Šta je NERP? Zašto sada i zašto hitno?

DETALJNIJE

Vesti

Sve vesti

Transformator

Evropa za poneti

Evropa za poneti

Progovori o pregovorima

Progovori o pregovorima

Bilten

PRIJAVITE SE DA REDOVNO DOBIJATE
EKŽurnal

Prijavi se

Građanska mreža za merenje kvaliteta vazduha u Srbiji

Beogradska otvorena škola doprinosi odgovornoj politici u oblasti Energije, Klime i Životne sredine koja je zasnovana na građanskom učešću u procesu donošenja odluka i partnerstvu civilnog društva i javnih institucija.