EKŽurnal – Novembar 2020.

EKŽurnal vam donosi pregled najznačajnijih vesti iz oblasti Energije, Klime i Životne sredine iz Srbije i Evropske unije.

U nastavku pogledajte koje smo teme za vas pripremili u novom novembarskom broju.

DETALJNIJE

Nova publikacija Beogradske otvorene škole: Zagađenje vazduha i COVID19

Predstavljamo Vam novu publikaciju Beogradske otvorene škole: "Zagađenje vazduha i COVID19". Tema ove studije je štetan uticaj zagađenja vazduha na zdravlje stanovništva, kao i analiza naučnih istraživanja, objavljenih širom sveta, na temu povezanosti između izloženosti stanovništva zagađenju vazduha i stope oboljevanja od COVID19. Autor publikacije je gospodin Srđan Kukolj, ekspert u oblasti zaštite životne sredine i javnog zdravlja. 

DETALJNIJE

Rodno ravnopravna održiva budućnost

Za početak vratimo se u antičku Atinu, kolevku demokratije, filozofije, kao i razvoja znanja. Pa ipak često se prećutkuje da su sve te aktivnosti bila isključivo rezervisane za slobodne muškarce, dok su žene i robovi bili potpuno isključeni iz svih mehanizama odlučivanja. Ni srednji vek nije doneo nikakav napredak po pitanju prava žena, već je neke stavio u još lošiji položaja. Tokom tog perioda inkvizicija je na lomaču poslala puno žena pod izgovorom da su veštice, a onima koje nije zadesila ovako strašna sudbina stalno je propovedano kako moraju da se u potpunosti povinuju volji muškaraca.

DETALJNIJE 

Razotkrivamo tri najčešća mita o klimatskim promenama

Iako je tokom ove godine ceo svet usporio zbog pandemije, naša planeta je nastavila da se zagreva, a 2020. su obeležili mnogi ekstremi. U maju i septembru je na globalnom nivou izmerena najviša prosečna temperatura ikada za ova dva meseca. U Dolini smrti u Kaliforniji je tokom avgusta živa pokazivala čak 54,4°C, što je jedna od najviših temperatura izmerena na planeti ikada, Severni ledeni okean je zabeležio drugu najgoru godinu ikada kada je u pitanju topljenje leda, a američku Zapadnu obalu je pogodila jedna od najtežih sezona požara zbog kojih je ceo San Francisko izgledao kao scena iz filma Blade Runner.

DETALJNIJE

Vesti

Sve vesti

Transformator

Evropa za poneti

Evropa za poneti

Progovori o pregovorima

Bilten

PRIJAVITE SE DA REDOVNO DOBIJATE
EKŽurnal

Prijavi se

Građanska mreža za merenje kvaliteta vazduha u Srbiji

Beogradska otvorena škola doprinosi odgovornoj politici u oblasti Energije, Klime i Životne sredine koja je zasnovana na građanskom učešću u procesu donošenja odluka i partnerstvu civilnog društva i javnih institucija.