Održana infosesija o programu Snažno zeleno

– Snažno zeleno, imali su priliku da učestvuju na online infosesiji održanoj 23. februara 2021 preko Zoom platforme i Youtube kanala BOŠ-a.

DETALJNIJE

Vebinar o cilju održivog razvoja broj 15 „Ekosistemske usluge: Koliko vredi priroda?“

Bez obzira na razvoj tehnologija koje su omogućile izmeštanje većine ljudskih zajednica iz prirodnog okruženja, celokupna ljudska populacija zavisi od prirodnih procesa koji se odvijaju u funkcionalnim i očuvanim prirodnim ekosistema. Ispunjenje svih naših životnih potreba koje uglavnom uzimamo zdravo za gotovo dugujemo ekosistemskim uslugama: insektima kao prirodnim polinatorima biljaka koje koristimo u ishrani i proizvodnji hrane, planinskim područjima u kojima izviru reke iz kojih zahvatamo vodu i prirodnoj vegetaciji koja proizvodi kiseonik i omogućava stabilne klimatske uslove.

DETALJNIJE

Šta nam radi zagađenje vazduha na Zapadnom Balkanu?

ZAGAĐENJE I POSLEDICE PO SMRTNOST I ZDRAVLJE GRAĐANA ZAPADNOG BALKANA

Udisanje zagađenog vazduha dovodi do povećanja smrtnosti, skraćenja životnog veka i rasta broja hroničnih bolesti, dok zdravstveni troškovi koje plaćaju građani i građanke Zapadnog Balkana bivaju sve veći. Zagađen vazduh donosi nam i porast broja izgubljenih radnih dana, uporedo sa porastom broja bolničkih dana. Smanjenje zagađenja vazduha je javno-zdravstvena mera koja bi direktno uticala na povećanje kvaliteta života i zdravlja građana, a indirektno na smanjenje stope smrtnosti.

DETALJNIJE

Nevolja nikad ne dolazi sama, aerozagađenje i COVID-19

Zapadni Balkan godinama je jedan od regiona sa najlošijim kvalitetom vazduha u Evropi. Gradovi ovog regiona često zauzimaju i prva mesta na listama najzagađenijih u svetu. Kada se na loš kvalitet vazduha doda i globalna COVID-19 pandemija koja je apsolutno obeležila 2020. godinu, i još traje, rezultat je dodatno povećan broj respiratornih oboljenja i veća smrtnost.

DETALJNIJE

Snažno zeleno – Program podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica

Kroz Program podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica – Snažno zeleno, zajedno ćemo raditi na razvijanju i sprovođenju zelenih projektnih ideja koje će unaprediti kvalitet života u vašoj zajednici. U vreme globalne krize, perspektive lokalnih zajednica su naročito važne, i zajedno sa vama ćemo raditi na njihovom jačanju.

DETALJNIJE

Vesti

Sve vesti

Transformator

Evropa za poneti

Evropa za poneti

Progovori o pregovorima

Bilten

PRIJAVITE SE DA REDOVNO DOBIJATE
EKŽurnal

Prijavi se

Građanska mreža za merenje kvaliteta vazduha u Srbiji

Beogradska otvorena škola doprinosi odgovornoj politici u oblasti Energije, Klime i Životne sredine koja je zasnovana na građanskom učešću u procesu donošenja odluka i partnerstvu civilnog društva i javnih institucija.